Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa - krem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Teraz jest sezon na dynię,więc warto ugotować zupę dyniową,która jest pożywna i zdrowa.Idealnie rozgrzewa w chłodne dni.

Zupa - krem z dyni

Składniki:

Zupa - krem z dyni

 

 

  • dodatkowo:
  • 5 dag pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z dyni
Warzywa obieramy,myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku roztapiamy masło,wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy,następnie wlewamy gorący bulion,gotujemy do miękkości.Gdy warzywa będą miękkie zupę dokładnie miksujemy,oraz przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,bazylią,oregano i ziołami prowansalskimi. Na suchej rozgrzanej patelni prażymy słonecznik. Na talerze nakładamy porcje zupy i posypujemy uprażonym słonecznikiem. Ilość bulionu zależy od tego jak gęstą chcemy nieć zupę.

Tagi:

zioła dynia