Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Zupa krem z dyni i ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna i rozgrzewająca kremowa zupa ze zmiksowanych ziemniaków oraz dyni.

Zupa krem z dyni i ziemniaków

Składniki:

Zupa krem z dyni i ziemniaków

 

  • dynia - 1 kg (bez pestek i skóry)
  • ziemniaki - 6 małych
  • imbir - kawałek korzenia
  • papryczka chili - 1!!!
  • czosnek - 2 ząbki
  • tymianek - 1/2 łyżeczki
  • kostka rosołowa drobiowa - 1/2 kostki
  • sól, pieprz - do smaku
  • woda
  • olej - 1 łyżka
  • śmietana 30% - 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni i ziemniaków
1. Dynię i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. 2. Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlać olej, dodać papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Podsmażyć. 3. Wrzucić do garnka dynie i ziemniaki, zalać wodą. 4. Dodać pozostałe przyprawy, ale nie śmietanę. 5. Gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw. 6. Zmiksować za pomocą blendera, aż konsystencja zupy będzie kremowa. 7. Dodać śmietanę, zamieszać. Gotowe. :)