Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa krem z groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupę podawać z pieczywem albo grzankami

Zupa krem z groszku

Składniki:

Zupa krem z groszku

 

  • 30 dag groch żółty obłuskany,
  • 1,5 l bulion warzywny,
  • 2 łyżki masło,
  • 2 łyżki mąka,
  • 3 łyżki margaryna,
  • do smaku Sól,
  • 15 dag boczek wędzony

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z groszku
Groch wypłukać w wodzie, zalać bulionem i gotować do miękkości. Margarynę rozgrzać na patelni dodać mąkę i zrobić rumianą zasmażkę. Rozmieszać z zimną wodą i połączyć z zupą, zagotować, dodać masło. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować. Przyprawić do smaku solą. Podawać okraszone stopionym boczkiem.

Tagi:

groszek