czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Zupa krem z jarmużu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gęsta i pożywna zupa z jarmużu, który przynajmniej w mojej kuchni zapewnił sobie stałe miejsce, to idealna propozycja na zimowy obiad :)

Zupa krem z jarmużu

Składniki:

Zupa krem z jarmużu

 

  • 1 pęczek jarmużu, u mnie 1/2 naprawdę dużego pęku, lub paczka sklepowego
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju czosnkowego

Sposób przygotowania:

Zupa krem z jarmużu
Cebulę pokroić. W garnku roztopić masło z olejem, dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki, marchewkę i selera obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli, podsmażyć 5 minut, dodać pokrojony jarmuż, a po 5 minutach smażenia całość zalać 1 szklanką wody i 1 szklanką mleka. Dodać płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.

Przykryć i gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.

Całość zmiksować blenderem i w razie potrzeby doprawić oraz jeśli zupa będzie za gęsta dodać mleka lub wody.

Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.