Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Zupa kurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię wszelkie potrawy z wykorzystaniem kurek, także i zupę kurkową. Oczywiście najlepiej smakuje taka ze świeżych kurek, więc właśnie teraz jest na nią najlepsza pora.

Zupa kurkowa

Składniki:

Zupa kurkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa kurkowa

Przygotowanie bulionu

Zupa kurkowa
Przygotowujemy bulion drobiowy do naszej zupy

Mięso opłukujemy i osuszamy. Włoszczyznę myjemy, marchewki, korzenie pietruszki i selera obieramy. Cebulę przeznaczoną do bulionu kroimy na pół, opalamy na palniku.

Mięso przekładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny, dodajemy włoszczyznę, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, trochę soli. Gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. Następnie wywar przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Marchewki z bulionu kroimy w plasterki.

Przygotowanie kurek i cebuli

Zupa kurkowa
Oczyszczone kurki i cebulę smażymy na maśle

Grzyby oczyszczamy (polecam zasypać je solą, zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut - to ułatwia oddzielenie kurek od zanieczyszczeń). Większe kurki możemy pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy na nim cebulę i kurki.

ETAP 3:

Zupa kurkowa
Grzyby i cebulę przyprawiamy solą i pieprzem

Gdy kurki zmiękną, doprawiamy je solą i pieprzem.

ETAP 4:

Zupa kurkowa
Kurki i pokrojoną marchewkę wrzucamy do bulionu

Kurki i cebulę dodajemy do przecedzonego bulionu, dodajemy też marchew. Zagotowujemy. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.

ETAP 5:

Zupa kurkowa
Aby zupa miała piękny żółciutki kolor, dodajemy do niej kurkumę

Do zupy dodajemy kurkumę.
Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku.
Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.