Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa krem z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W taki sam sposób można ugotować zupę krem z brokułów.

Zupa krem z kalafiora

Składniki:

Zupa krem z kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kalafiora
Kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do garnka, wlać 1 litr wrzącej wody. Dodać bulionetki i utartą na tarce o średnich otworach marchewkę. Gotować około 20 minut. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, połączyć z zimnym mlekiem, dodać do kalafiora, gotować przez 5 minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać topiony ser, zmiksować. Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, posypać natką pietruszki. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Tagi:

sery ser kalafior