Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana z koprem włoskim
-Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. -Cebulę drobno posiekać. -Z kopru odciąć zgrubiałe łodygi /zielone liści ,jeśli się zachowały, odłożyć do dekoracji /usunąć twarde włókna i pokroić w kostkę. -Przygotować bulion warzywny. -W głębokim rondelku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć cebulkę. -Dodać koper , ziemniaki, zamieszać i poddusić kilka minut. -Wlać gorący bulion i gotować kilkanaście minut do chwili aż warzywa będą miękkie, -Pod koniec gotowania dodać przyprawy, doprawić do smaku sola i pieprzem. -Ugotowana zupę zdjąć z ognia, dodać rozdrobniony ser i staranie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. -Zupę przelać do talerzy, udekorować zielonym koprem i podawać z grzankami.
edytaha
jaNina