cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Zupa ziemniaczana z koprem włoskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zimowe miesiące to czas kiedy z wielką przyjemnością gotuję zupy i nie wyobrażam sobie dnia bez ciepłej, aromatycznej warzywnej potrawy.

Zupa ziemniaczana z koprem włoskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa ziemniaczana z koprem włoskim

 

  • /2-3 porcje/
  • ½ cebuli
  • 4 ziemniaki
  • 1 koper włoski
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 100 g miękkiego żółtego sera /użyłam włoski "Taleggio"/
  • zielone liście z kopru włoskiego lub suszony koperek
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki płatów chilli
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana z koprem włoskim
-Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. -Cebulę drobno posiekać. -Z kopru odciąć zgrubiałe łodygi /zielone liści ,jeśli się zachowały, odłożyć do dekoracji /usunąć twarde włókna i pokroić w kostkę. -Przygotować bulion warzywny. -W głębokim rondelku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć cebulkę. -Dodać koper , ziemniaki, zamieszać i poddusić kilka minut. -Wlać gorący bulion i gotować kilkanaście minut do chwili aż warzywa będą miękkie, -Pod koniec gotowania dodać przyprawy, doprawić do smaku sola i pieprzem. -Ugotowana zupę zdjąć z ognia, dodać rozdrobniony ser i staranie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. -Zupę przelać do talerzy, udekorować zielonym koprem i podawać z grzankami.
Zupa ziemniaczana z koprem włoskim
Ziemniaki i koper włoski obrać i pokroić .
Zupa ziemniaczana z koprem włoskim
Na oliwie podsmażyć cebulę dodać warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości.