SUPERPRZEPIS

Zupa krem z liści kalafiora

         
ocena: 4/5 głosów: 12
Zupa krem z liści kalafiora

Liście kalafiora wykorzystałam w kuchni po raz pierwszy i o dziwo, okazało się, że zupa jest bardziej intensywna w smaku, niż ugotowana z „róży” kalafiora.

Składniki:

Zupa krem z liści kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z liści kalafiora

ETAP 1:

Zupa krem z liści kalafiora
Liście kalafiora umyć, pokroić w kawałki i poddusić na maśle.

Liście kalafiora dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Bulion podgrzać.

W rondlu rozgrzać masło klarowane, poddusić na nim liście kalafiora.

ETAP 2:

Zupa krem z liści kalafiora
Pokrojone w kostkę ziemniaki dodać do rondla z liśćmi.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do podduszonych liści.

ETAP 3:

Zupa krem z liści kalafiora
Liście i ziemniaki zalać gorącym bulionem.

Warzywa zalać gorącym bulionem, gotować do miękkości.

ETAP 4:

Zupa krem z liści kalafiora
Zupę doprawić do smaku przyprawami, dodać koper.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i mielonym kminkiem.
Dodać posiekany koper.

ETAP 5:

Zupa krem z liści kalafiora
Lekko przestudzoną zupę zmiksować.

Lekko przestudzić, zmiksować, po czym ponownie podgrzać.

Podawać z grzankami.

Ja przybrałam zupę marchewką z bulionu.


Tagi:

kalafior