Sposób przygotowania:
Zupa-krem z marchewki
Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w niedużą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.
Wgarnku rozgrzewamy masło, smażymy na nim cebulę, a gdy ta będzie zeszklona, dodajemy marchewkę i ziemniaki. Smażymy kilka minut, wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz i szczyptę chili. Gotujemy 30 minut.
Zupę blendujemy na krem i zabielamy śmietaną (najpierw śmietanę hartujemy, łącząc ją w kubku z niewielką ilością gorącej zupy).
Doprawiamy do smaku. Posypujemy suszonym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Wgarnku rozgrzewamy masło, smażymy na nim cebulę, a gdy ta będzie zeszklona, dodajemy marchewkę i ziemniaki. Smażymy kilka minut, wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz i szczyptę chili. Gotujemy 30 minut.
Zupę blendujemy na krem i zabielamy śmietaną (najpierw śmietanę hartujemy, łącząc ją w kubku z niewielką ilością gorącej zupy).
Doprawiamy do smaku. Posypujemy suszonym szczypiorkiem i natką pietruszki.