Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1009]

Zupa-krem z marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa-krem z marchewki to bogactwo witaminy A. Zupa jest pyszna, a do tego wspaniale rozgrzewa w zimowe dni.

Zupa-krem z marchewki

Składniki:

Zupa-krem z marchewki

 

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z marchewki
Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w niedużą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. 

Wgarnku rozgrzewamy masło, smażymy na nim cebulę, a gdy ta będzie zeszklona, dodajemy marchewkę i ziemniaki. Smażymy kilka minut, wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz i szczyptę chili. Gotujemy 30 minut.

Zupę blendujemy na krem i zabielamy śmietaną (najpierw śmietanę hartujemy, łącząc ją w kubku z niewielką ilością gorącej zupy).

Doprawiamy do smaku. Posypujemy suszonym szczypiorkiem i natką pietruszki.