Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa krem z pieczarek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To idealna propozycja na pyszną oraz sytą zupę, która posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest niezwykle kremowa oraz aromatyczna. Jej niewątpliwą zaletą jest również to, że można ją ekspresowo przygotować o każdej porze roku.

Zupa krem z pieczarek

Składniki:

Zupa krem z pieczarek

 

  • mięso na wywar (opcjonalnie)
  • 750 ml wody
  • 300-400g pieczarek
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka (duża)
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 150 ml śmietanki 12-18%

Dodatkowo:

Ponadto:

  • groszek ptysiowy do podania

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczarek
Do garnka z mięsem wlać zimną wodą i ją zagotować. Następnie wodę zlać, a mięso opłukać i do garnka nalać 750 ml świeżej wody.

Dodać uprzednio obrane oraz pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, ziele angielskie, listki laurowe i sól.

Na roztopionym maśle podsmażyć cebulę z pieczarkami i przełożyć do gotującej się zupy.

Wszystko razem gotować do momentu aż warzywa będą miękkie

Na końcu wlać śmietankę.

Całość zblendować na gładką konsystencję i doprawić solą z pieprzem.

Zupę opcjonalnie podawać posypaną z groszkiem ptysiowym.