Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowa Eli gotowana na smalcu z gęsiprzygotowanie składników
Marchewki i pietruszkę obrać ze skórki i opłukać.
przygotowanie składników cd
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Z pieczarek usunąć ogonki i usunąć skórkę z kapeluszy.
przygotowanie składników cd
Ogonki pokroić w plasterki. Kapelusze pokroić w pół plasterki.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.
przygotowanie zupy
Na patelni rozgrzać smalec z gęsi, dodać pieczarki, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Przełożyć pieczarki do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i jarzyny . wlać 3 litry wody i zagotować. Do gotującej się zupy dodać pokrojone ziemniaki i gotować aż wszystko będzie miękkie.
przygotowanie zupy cd
Do śmietany dodać mąkę, wymieszać i zahartować gorącą zupą. Wlać śmietanę do zupy i gotować około 5 minut. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i magii. Zupę rozlać do talerzy i udekorować marchewką i natką pietruszki. Smacznego!
eli_555