eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa pieczarkowa Eli gotowana na smalcu z gęsi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Został mi smalec gęsi z duszenia piersi, więc ugotowałam pyszną zupę pieczarkową. Miałam szybki obiad.

Zupa pieczarkowa Eli gotowana na smalcu z gęsi

Składniki:

Zupa pieczarkowa Eli gotowana na smalcu z gęsi

pieczarki

pozostałe składniki

przyprawy

jarzyny

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa Eli gotowana na smalcu z gęsi

przygotowanie składników

Pieczarkowa Eli gotowana na smalcu z gęsi
Opłukać obrane ze skórki marchewki i pietruszkę.

Marchewki i pietruszkę obrać ze skórki i opłukać.

przygotowanie składników cd

Pieczarkowa Eli gotowana na smalcu z gęsi
Obrane ze skórki i opłukane ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Pieczarkowa Eli gotowana na smalcu z gęsi
Oddzielić ogonki z pieczarek. Z kapeluszy usunąć skórkę.

Z pieczarek usunąć ogonki i usunąć skórkę z kapeluszy.

przygotowanie składników cd

Pieczarkowa Eli gotowana na smalcu z gęsi
Pokroić kapelusze w pół plastry, ogonki w plasterki.

Ogonki pokroić w plasterki. Kapelusze pokroić w pół plasterki.

przygotowanie składników cd

Pieczarkowa Eli gotowana na smalcu z gęsi

Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie zupy

Pieczarkowa Eli gotowana na smalcu z gęsi

Na patelni rozgrzać smalec z gęsi, dodać pieczarki, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Przełożyć pieczarki do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i jarzyny . wlać 3 litry wody i zagotować. Do gotującej się zupy dodać pokrojone ziemniaki i gotować aż wszystko będzie miękkie.

przygotowanie zupy cd

Pieczarkowa Eli gotowana na smalcu z gęsi

Do śmietany dodać mąkę, wymieszać i zahartować gorącą zupą. Wlać śmietanę do zupy i gotować około 5 minut. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i magii. Zupę rozlać do talerzy i udekorować marchewką i natką pietruszki. Smacznego!