Sposób przygotowania:
Zupa krem z pomarańczy
Pomarańcza dokładnie myję (a nawet sparzam). Marchewkę obieram i myję a następnie kroję na około centymetrowe kawałki. Cebulę obieram i kroję na cieniutkie piórka. Przystępuję do gotowania zupy. W garnku topię masło i wrzucam pokrojoną cebulę oraz starty na drobnej tarce imbir. Smażę aż cebulka będzie zeszklona uważając by nie zaczęła brązowieć. Następnie dodaję marchewkę i startą również na drobnej tarce skórkę z pomarańczy oraz sok (z tej pomarańczy). Duszę około 10 minut co jakiś czas mieszając. W między czasie szykuję bulion z kostki rosołowej i wlewam do duszących się składników. Gotuję około 15 minut (tak aby marchewka była miękka) i całość dokładnie blenderuję. Po zmiksowaniu doprawiam solą i pieprzem i wstawiam spowrotem na ogień aż do zagotowania. Podaję na gorąco z grzankami lub groszkiem ptysiowym oraz śmietaną. Smacznego!
zozolek
Netka