SUPERPRZEPIS

Zupa krem z suszonych grzybów

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Zupa krem z suszonych grzybów Więcej zdjęć (3)

Zupę można oczywiście przygotować także ze świeżych grzybów

Składniki:

Zupa krem z suszonych grzybów

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z suszonych grzybów
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (około 3 szklankami) i odstawiamy na godzinę, po czym gotujemy do miękkości (pod koniec gotowania lekko solimy). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietanę, dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki, groszkiem ptysiowym i śmietaną.
Zupa krem z suszonych grzybów
Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki...
Zupa krem z suszonych grzybów
Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym maśle

Tagi:

grzyby