czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Zupa- krem z zielonego groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wspaniała, zdrowa i przede wszystkim bardzo szybka w przygotowaniu zupka ze świeżego groszku. Groszek zawiera dużo witamin, m.in. B i K.

Zupa- krem z zielonego groszku

Składniki:

Zupa- krem z zielonego groszku

 

  • por,
  • łyżka masła,
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli,
  • 2 szklanki domowego bulionu drobiowego,
  • 300g świeżego groszku,
  • pęczek świeżej mięty,
  • łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Zupa- krem z zielonego groszku
Por oczyścić i bardzo dokładnie umyć, by wypłukać ze środka cały piasek. Następnie pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Dodać cebulę. Dusić ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Wlać bulion, wsypać wyłuskany groszek. Zagotować i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Dodać umytą i posiekaną miętę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do blendera i zmiksować na krem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej śmietany.

Tagi:

domowe groszek