Sposób przygotowania:
Chłodnik Eli z bobu z boczkiemprzygotowanie bobu
Zagotować wodę z solą i cukrem, włożyć bób i gotować aż będzie miękki ( sprawdzać żeby się nie rozgotował ) odcedzić i zalać zimną wodą..
przygotowanie bobu cd
Zimny bób odcedzić i obrać ze skórek.
przygotowanie boczku
Surowy wędzony boczek pokroić na plastry.
przygotowanie boczku cd
Rozgrzać suchą patelnię i smażyć boczek aż będzie chrupki i wyjąć łyżką cedzakową.
przygotowanie cebuli i czosnku
Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Na patelnię z tłuszczem z boczku dać cebulę, czosnek i przesmażyć.
przygotowanie chłodnika
Zmiksować bób z usmażoną cebulą z czosnkiem i bulionem.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej i chłodzić w lodówce przez dwie godziny.
przygotowanie chłodnika cd
Przygotować zimny kefir i dodać go do chłodnika. Całość dokładnie wymieszać.
Zupę rozlać do talerzy. Na środku ułożyć czipsy z boczku i ozdobić zupę śmietaną.
Smacznego!
gusia1000