xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Zupa mięsno-pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na to danie jednogarnkowe znalazłam na jednym z blogów kulinarnych i postanowiłam wypróbować. Ugotowałam i przyznam że to strzał w dziesiątkę - smaczne i pożywne ;D. wpisuję na stałe do swojego obiadowego menu.

Zupa mięsno-pomidorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa mięsno-pomidorowa

 

  • 400g mielonego mięsa
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano
  • sól i pieprz
  • 170g makaronu (u mnie kokardki)
  • 100g tartego sera

Sposób przygotowania:

Zupa mięsno-pomidorowa
Cebulę kroję w pióra i podsmażam w dużym garnku na rozgrzanym oleju. Dodaję mięso mielone i czosnek. Smażę mięso kilka minut, doprawiam je solą i pieprzem. Usmażone mięso zalewam bulionem, podgotowuję ok. 5 min. Dalej dodaję pomidory i koncentrat pomidorowy. Przyprawiam, sprawdzam smak i ewentualnie dodaję soli i pieprzu. Do gotującej się zupy wrzucam suchy makaron, gotuję całość 10 min. Zupę przekładam na talerze i posypuję tartym serem.
Zupa mięsno-pomidorowa
Cebulę kroję w pióra i podsmażam na oleju
Zupa mięsno-pomidorowa
Do podsmażonej cebuli wrzucam mięso i czosnek, doprawiam
Zupa mięsno-pomidorowa
Do garnka dodaję krojone pomidory i koncentrat
Zupa mięsno-pomidorowa
Do zupy wrzucam suchy makaron i gotuję całość 10min