jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pudliszkowa z mięsno ryżowym kominkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Elegancka zupa pomidorowa z kominkiem idealna czwartkowa Zupa Pudliszkowa.

Pudliszkowa z mięsno ryżowym kominkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pudliszkowa z mięsno ryżowym kominkiem

 

  • ok. 1 litra bulionu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego z natką pietruszki Pudliszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka bazylii (świeżej lub suszonej)
  • sól, cukier brązowy i pieprz ziołowy do doprawienia zupy
  • 1 duże jajo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 duża pierś z kurczaka (bez skóry)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki bazylii (świeżej lub suszonej)
  • sól, pieprz czarny do doprawienia masy mięsno-ryżowej
  • masło sklarowane do wysmarowania foremek
  • mąka ryżowa do wysypania foremek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 % Pudliszki
  • spora szczypta chilli, soli do smaku
  • sok z limonki i miód do smaku
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa z mięsno ryżowym kominkiem
Mięso z piersi kurczaka mielimy razem z obraną cebulą i czosnkiem. Dodajemy ryż, jajo, natkę pietruszki. Doprawiamy masę solą, pieprzem. Foremki smarujemy masłem i wysypujemy mąką ryżową (lub zwykłą). Nakładamy masę do foremek i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 35 minut (w zależności od kształtu foremek).



Bulion zagrzewamy w garnku, dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki z natką pietruszki , dodajemy paprykę w proszku, bazylię i pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Doprawiamy zupę solą i cukrem brązowym do smaku.



Do małej miseczki wkładamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, doprawiamy solą, miodem, sokiem z limonki i chilli, by powstał pikantny sos. Gorącą zupę nalewamy do talerzy. W środek każdego wkładamy babeczkę mięsno-ryżową, którą polewamy pikantnym sosem i dekorujemy listkami bazylii. Dzięki aromatycznej mięsno-ryżowej wkładce jest sycąca i może być daniem jednogarnkowym.
Pudliszkowa z mięsno ryżowym kominkiem
Mięso z piersi kurczaka mielimy razem z obraną cebulą i czosnkiem. Dodajemy ryż, jajo, natkę pietruszki.
Pudliszkowa z mięsno ryżowym kominkiem
Foremki smarujemy masłem i wysypujemy mąką ryżową (lub zwykłą).
Pudliszkowa z mięsno ryżowym kominkiem
Bulion zagrzewamy w garnku, dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki z natką pietruszki , dodajemy paprykę w proszku, bazylię i pół łyżeczki pieprzu ziołowego.