Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa marchewkowo-groszkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lekko słodka zupa warzywna gotowana na rosole. Szybka w przygotowaniu, prosta i lekka.

Zupa marchewkowo-groszkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa marchewkowo-groszkowa

 

  • rosół drobiowo-warzywny, najlepiej z poprzedniego dnia - u mnie 1,5 litra,
  • cebula,
  • marchew - 6 większych,
  • korzeń pietruszki - 2 średniej wielkosci,
  • groszek mrożony - 1,5 szklanki,
  • por - 1 duży,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • korzeń selera - wielkosci pietruszki,
  • seler naciowy - 2 łodygi,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • Vegeta,
  • liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowo-groszkowa
Warzywa obrać, umyć i drobno pokroić, groszek przepłukać. Rosół zagotować, uzupełnić wodą - ok 1- 1,5 litra, przyprawić. Dodać pokrojoną drobno cebule, marchewkę, korzeń pietruszki i selera. Gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, po czym dodać selera naciowego, liść laurowy i groszek, gotować kolejne 10 minut. Dodać pora i czosnek, gotować kilka minut i ostatecznie doprawić do smaku. Porcje zupy udekorować natką pietruszki.
Zupa marchewkowo-groszkowa
Etap 1
Zupa marchewkowo-groszkowa
Etap 2
Zupa marchewkowo-groszkowa
Etap 3
Zupa marchewkowo-groszkowa
Etap 4

Tagi:

marchewka