Sposób przygotowania:
Zupa marchwiowa z kurkami
Kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam szybko z resztek ściółki, większe porozrywałam palcami na kawałki. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam na nim posiekaną drobno cebulę, dodałam grzyby i smażyłam 3-4 min.. Na koniec oprószyłam je mąką i wymieszałam. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę, zalałam w garnku wywarem - powinien tylko przykrywać ziemniaki - i gotowałam aż zaczęły się rozpadać. Wtedy dodałam grzyby i krótko zagotowałam, tylko kilka minut.
Na koniec doprawiłam zupę solą, pieprzem ziołowym i dolałam sok marchwiowy, już nie gotowałam tylko podgrzałam chwilę. Podawałam posypaną szczypiorkiem.
Ta zupa już doczekała się kilku nieco odmiennych wersji i naśladowców.
Na koniec doprawiłam zupę solą, pieprzem ziołowym i dolałam sok marchwiowy, już nie gotowałam tylko podgrzałam chwilę. Podawałam posypaną szczypiorkiem.
Ta zupa już doczekała się kilku nieco odmiennych wersji i naśladowców.
margolata
Pyza
Możesz dać drobiowy albo sam jarzynowy, mnie po prostu bardziej smakuje na cielęcinie