Dorota0309

Dorota0309

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Zupa marokańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjna zupa marokańska z ciecierzycą i soczewicą

Zupa marokańska

Składniki:

Zupa marokańska

 

Sposób przygotowania:

Zupa marokańska
Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na ok 12 godzin. Mięso i cebulę pokroić, włożyć do garnka. Ciecierzycę opłukać, dodać do garnka. Zlać wodą, doprawić solą i pieprzem, dodać masło. Gotować na wolnym ogniu przez 30 min.

Do zupy dodać soczewicę, ryż, pokrojone lub zmiksowane pomidory obrane ze skórki, koncentrat pomidorowy i posiekane zioła. Gotować prze ok 5-10 min.

Mąkę rozmieszać z wodą, wlać do zupe i znowu gotować 5-10 min. Zupę podajemy gorącą.