kasik_sz

kasik_sz

Kucharz
[Przepisów: 30]

zupa meksykańska 6

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie dla cierpliwych, troszkę pracochłonne, ale za to pyszne....

zupa meksykańska 6

Składniki:

zupa meksykańska 6

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego (z łopatki)
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 duże pomidory
  • przecier pomidorowy(najlepiej domowy-gęsty) 150 ml
  • 2 cebule
  • 1 papryka chilli

 

  • przyprawa do chilli con carne
  • śmietana
  • 0,5 l bulionu wołowego

Sposób przygotowania:

zupa meksykańska 6
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, przełożyć do garnka. Potem usmażyć mięso mielone (posolone i popieprzone), również przełożyć do garnka. Pomidory obrać ze skórki ( pozbawić pestek) i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię razem z pokrojoną papryką (podlać dwoma łyżkami bulionu) i chwilkę podsmażyć. Przełożyć do tego samego garnka. Zalać wszystko bulionem wołowym i przecierem pomidorowym - pogotować 15 minut. Na koniec dodać fasolę - czerwoną,białą i kukurydzę oraz przyprawę chilli con carne - łyżkę. I pogotować dosłownie 5 minut. podawać z łyżką śmietany i tartym serem.....