Sposób przygotowania:
Zupa meksykańska po mojemu
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, umyć i także pokroić w kostkę. Paprykę po umyciu tak samo jak inne warzywa także drobno pokroić. Kukurydzę, groszek i fasolę odsączyć z zalewy ale fasolkę dobrze byłoby przepłukać dodatkowo wodą. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć razem z papryką i cebulą. Gdy mięso się podsmaży wlać rosół i dusić pod przykryciem 15 minut a potem dodać marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy i dalej chwilę gotować a potem dodać ziemniaki ( jeżeli mamy gatunek ziemniaków, które się długo gotują to należy je dodać razem z marchewką ). Gdy wszystko jest miękkie dodać odsączone składniki, zagotować zupę, ewentualnie doprawić i zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Zupę ponownie zagotować i podawać gorącą.
monikaT83
zewa
Dziękuję Moniczko. A co do zastawy to nie uwierzysz, ale waza wygrana na Gotujmy w konkursie dawno temu i o niej zapomniałam. A dziś robiąc porządki w swojej szafie z gratami patrzę a tu waza sobie stoi :) Talerz stary już za grosze kupiony.
monikaT83
zewa
Ja miałam piękną od teściowej ale pękła mi. Tej będę pilnować. A co do pamiątek to miałam sosjerkę po mamie i pies mi pobił ( wielka szkoda ).
jaNina
monikaT83
zewa
Jasne tylko chwilkę poczekaj bo schowałam do lodówki, muszę podgrzać :)
edytaha
zewa
Nie ma sprawy :)