zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Zupa meksykańska po mojemu

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Zupa dla wielbicieli ostrych smaków, smaczna i syta a zarazem mocno rozgrzewająca. Idealna na obiad jednodaniowy.

Zupa meksykańska po mojemu

Składniki:

Zupa meksykańska po mojemu

 

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska po mojemu
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, umyć i także pokroić w kostkę. Paprykę po umyciu tak samo jak inne warzywa także drobno pokroić. Kukurydzę, groszek i fasolę odsączyć z zalewy ale fasolkę dobrze byłoby przepłukać dodatkowo wodą. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć razem z papryką i cebulą. Gdy mięso się podsmaży wlać rosół i dusić pod przykryciem 15 minut a potem dodać marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy i dalej chwilę gotować a potem dodać ziemniaki ( jeżeli mamy gatunek ziemniaków, które się długo gotują to należy je dodać razem z marchewką ). Gdy wszystko jest miękkie dodać odsączone składniki, zagotować zupę, ewentualnie doprawić i zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Zupę ponownie zagotować i podawać gorącą.

Tagi:

przyprawy