Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa mleczna z dynią i płatkami ryzowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa z dyni znana prawie wszystkim. Kluski zastąpiłam paltkami ryżowymi - tak powstało szybkie danie, w sam raz na kolacje.

Zupa mleczna z dynią i płatkami ryzowymi

Składniki:

Zupa mleczna z dynią i płatkami ryzowymi

 

  • miąższ dyni bez skóry - ok 400g,
  • cynamon - 0,5 łyżeczki (lub więcej),
  • woda wrząca - 1,5 szklanki (szkl. o obj 250ml),
  • mleko 2% lub 3,2 % - 1,5 szklanki
  • cukier z wanilia - do smaku,
  • cukier brązowy lub kryształ, ew. słodzik - sporo, do smaku,
  • szczypta soli,
  • sok z cytryny - do smaku, dałam 1 łyżkę,
  • płatki ryżowe - ok 100g

 

Sposób przygotowania:

Zupa mleczna z dynią i płatkami ryzowymi
Obraną i umytą dynie kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody z 0,5 szklanki mleka, łyżką cukru, sokiem z cytryny i szczypta soli, gotujemy parę minut do miękkości. Wlewamy pozostale mleko, miażdżymy kawałki dyni tłuczkiem do ziemniaków, zagotowujemy i dodajemy płatki ryżowe. Gotujemy ok 5-10 minut ( w zależności od rodzaju płatków) dodajemy cukier z wanilia, cynamon i dosładzamy do smaku. Zagotowujemy.

Tagi:

dynia beza bezy