Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa
Do dużego garnka wkładamy umyte udka (lub pałki), zalewamy wodą i gotujemy na MAŁYM ogniu, po ok. 20 minutach dodajemy 2 kostki wołowe. Od tej chwili, po ok. 20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę (mniej więcej 1cm na 1cm) ziemniaki. Dodajemy posiekany koperek. Po kilkunastu minutach próbujemy - jeżeli ziemniaki są miękkie, dodajemy starte ogórki (lub papkę). Nie wylewamy wody po ogórkach. Wszystko powinno się gotować jeszcze ok. 10 minut i wtedy znowu próbujemy - jeżeli zupa nie ma smaku można dodać jeszcze jedną kostkę smakową i doprawić solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest dla was za mało kwaśna to dodajemy pozostałą wodę z ogórków. Gdy jest odpowiednia wyciągamy z niej mięso i nalewamy do miseczki i dodajemy śmietanę. Nie polecam dodawania śmietany do garnka gdyż wtedy zupa szybciej się psuje.
x345
martus_82@tlen.pl