Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Zupa ogórkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Co tu dużo mówić.. po prostu mniam mniam ...ogórkowa bez zbędnych farfocli :)

Zupa ogórkowa

Składniki:

Zupa ogórkowa

 

  • 3 udka lub 5 pałek z kurczaka
  • 5-6 ogórków kiszonych (lub papka ogórkowa)
  • 4-5 ziemniaków
  • Koperek
  • 2-4 kostki smakowe (np. wołowe)
  • Śmietana 12%

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa
Do dużego garnka wkładamy umyte udka (lub pałki), zalewamy wodą i gotujemy na MAŁYM ogniu, po ok. 20 minutach dodajemy 2 kostki wołowe. Od tej chwili, po ok. 20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę (mniej więcej 1cm na 1cm) ziemniaki. Dodajemy posiekany koperek. Po kilkunastu minutach próbujemy - jeżeli ziemniaki są miękkie, dodajemy starte ogórki (lub papkę). Nie wylewamy wody po ogórkach. Wszystko powinno się gotować jeszcze ok. 10 minut i wtedy znowu próbujemy - jeżeli zupa nie ma smaku można dodać jeszcze jedną kostkę smakową i doprawić solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest dla was za mało kwaśna to dodajemy pozostałą wodę z ogórków. Gdy jest odpowiednia wyciągamy z niej mięso i nalewamy do miseczki i dodajemy śmietanę. Nie polecam dodawania śmietany do garnka gdyż wtedy zupa szybciej się psuje.