Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zupa ogórkowa w połączeniu z kaszą to bardzo syty i smaczny pomysł na obiad.Lekko kwaśna i gęsta,idealna na zimową porę.

Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

Składniki:

Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • ogórki kiszone (około 4-5 sztuk)
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 4 kopiaste łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki posiekanego koperku (świeżego,mrożonego lub suszonego )
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną
Skrzydełka umyć,osuszyć,przełożyć do garnka,zalać zimną wodą i gotować do miękkości.Wywaru powinno być około półtora litra. Marchewkę i pietruszkę obrać,umyć i razem z ogórkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach,następnie dodać do wywaru razem z kaszą i gotować do miękkości. Do zupy wlać śmietanę,dodać koperek i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ogórki kiszone dodajemy według uznania ,jak bardzo chcemy mieć kwaśną zupę. Wywar można przecedzić,a skrzydełka użyć do drugiego dania.