Marta85

Marta85

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Zupa ogórkowa z ryżem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa jest syta, kwaśna ,ale taka powinna być ogórkowa i z dużą ilością koperku. Możemy podać ją z kawałkiem mięsa stanie się wtedy bardziej treściwa.

Zupa ogórkowa  z ryżem

Składniki:

Zupa ogórkowa z ryżem

zupa

  • 1,5 l wywaru mięsno-warzywnego
  • 1 szkl. wody z kiszonych ogórków
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 2 ugotowane marchewki
  • 3/4 szkl. ryżu
  • sól.pieprz
  • koperek świeży lub suszony
  • 3 łyżki śmietany do zabielenia

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z ryżem

Wywar

Do wywaru wsypujemy wcześniej opłukamy w zimnej wodzie ryż, gotujemy do miękkości, dodajemy wodę z kiszonych ogórków, starte na grubych oczkach ogórki oraz marchewkę, gotujemy ok. 5 min.

Zabielenie zupy

W kubki mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami zupy,mieszamy wlewamy do garnka z zupą i zagotowujemy.

Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem.