zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Zupa ostro kwaśna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo oryginalna i niedroga zupa

Zupa ostro kwaśna

Składniki:

Zupa ostro kwaśna

 

  • 6 suszonych grzybów Mun
  • 120g tofu
  • 200g polędwiczki
  • pół szklanki pędów bambusa
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 5 szklanek bulionu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Zupa ostro kwaśna
Grzyby, mięso i tofu kroimy w paseczki. Mięso mieszamy z ciemnym sosem sojowym, odstawiamy na pół godziny, a następnie przesmażamy na 1 łyżce oleju. Dodajemy pędu bambusa, smażymy przez chwilę i zalewamy bulionem. Po zagotowaniu dodajemy jasny sos sojowy, ocet i doprawiamy do smaku. Po chwili dokładamy tofu. Mąkę rozprowadzamy w 50ml zimnej wody, wlewamy do zupy i zagotowujemy. Kiedy zgęstnieje rozlewamy do miseczek. Podajemy z podsiekaną dymką.

Tagi:

sosy grzyby