inus_f

inus_f

Kucharz
[Przepisów: 18]

Zupa ostro-kwaśna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rozgrzewajaca zupa z orientalnym akcentem.

Zupa ostro-kwaśna

Składniki:

Zupa ostro-kwaśna

 

  • 2 łyzki maki kukurydzianej
  • 4 łyzki wody przegotowanej
  • 2 łyzki jasnego sosu sojowego
  • 1 świeża czerwona papryczka chili oczyszczona z pestek o posiekana
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyzki octu ryzowego takiego jak do sushi
  • ok 1/2 łyzeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 jajko rozmacone
  • 2 łyzeczki oleju z ryżu
  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę
  • 3 pieczarki oczysczone i pokrojone na plasterki
  • 10 dag piersi z kurczaka lu indyka
  • olej sezamowy

Sposób przygotowania:

Zupa ostro-kwaśna
Makę kukurydzianą i wodę wymiesząć razem.Do tak powstałej pasty dodać papryczkę chili, ocet ryżowy, sos sojowy ,pieprz i razem wymieszać. Rozgrzać olej ryżowy w nagrzanym woku dodać cebulę i smażyć 1 minutę, dodać bulion, grzyby i mięso doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać do zupy na początku zrobioną pastę i gotować mieszając do momentu aż zgęstnieje.W czasie mieszania dodać jajko najlepiej mieszać zupę trzepaczką bo z jajka mają się zrobić długie, cienkie nitki. Nalać do misek skropić olejem sezamowym i podawać.
Smacznego.