dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Zupa paprykową-dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kolorowa zupa z pysznej dyni.

Zupa paprykową-dyniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa paprykową-dyniowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa paprykową-dyniowa
Dynie kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę lub krótkie paski. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy cebulę i paprykę i chwilę przesmażamy, aż warzywa się zeszklą. Do warzyw dodajemy czosnek i przyprawę curry i zalewamy ok 2 1/2 l wody. Całość zagotowujemy. Dodajemy pokrojone ziemniaki i dynie i gotujemy ok 20 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i śmietanę. Gotową zupę podajemy z orzeszkami ziemnymi uprażonymi na suchej patelni. Smacznego.
Zupa paprykową-dyniowa
Obraną i oczyszczoną dynie kroimy w kostkę.
Zupa paprykową-dyniowa
Pozostałe warzywa również kroimy w mniejsze kawałki.
Zupa paprykową-dyniowa
Cebulę i paprykę przesmażamy na rozgrzanym maśle.
Zupa paprykową-dyniowa
Dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy do miękkości.

Tagi:

dynia papryka