Sposób przygotowania:
Ogórkowa na żeberkachETAP 1:
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. W garnku roztopić łyżkę masła i przesmażyć na nim warzywa.
Do podsmażonych warzyw wrzucić obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki. Włożyć umyte i podzielone na kawałki żeberka. Zalać ok. 1,5l wody.
Włożyć przyprawy i zagotować. Wrzucić kostkę rosołową i gotować ok. 30 minut. Ogórki odcedzić i zetrzeć na tarce.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić ogórki. Smażyć aż cały sok odparuje. Obsmażone ogórki przełożyć do zupy.
Gotować kolejne 30 minut. Następnie zaprawić zupę śmietaną. Pogotować ok. 15 minut.
Na koniec spróbować i ewentualnie doprawić brakującymi przyprawami. Podawać z pieczywem.