WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ogórkowa na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna zupa ogórkowa zabielana śmietaną ugotowana z dodatkiem warzyw na żeberkach trójkątach. Lekko kwaskowa.

Ogórkowa na żeberkach  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórkowa na żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa na żeberkach

ETAP 1:

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. W garnku roztopić łyżkę masła i przesmażyć na nim warzywa.

Do podsmażonych warzyw wrzucić obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki. Włożyć umyte i podzielone na kawałki żeberka. Zalać ok. 1,5l wody.

Włożyć przyprawy i zagotować. Wrzucić kostkę rosołową i gotować ok. 30 minut. Ogórki odcedzić i zetrzeć na tarce.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić ogórki. Smażyć aż cały sok odparuje. Obsmażone ogórki przełożyć do zupy.

Gotować kolejne 30 minut. Następnie zaprawić zupę śmietaną. Pogotować ok. 15 minut.

Na koniec spróbować i ewentualnie doprawić brakującymi przyprawami. Podawać z pieczywem.

Ogórkowa na żeberkch
Zupa ogórkowa po ugotowaniu przed rozlaniem do miseczek
Ogórkowa na żeberkch
Podsmażone ogórki kiszone dodane do podgotowanej zupy
Ogórkowa na żeberkch
Ogórki starte na tarce wrzucone na rozgrzane masło
Ogórkowa na żeberkch
Zeberka dodane do podsmażonych na maśle warzyw.