Sposób przygotowania:
Zupa paprykowo - ziemniaczana
Umyte skrzydełka przełożyć do garnka i dodać do nich oskrobane marchewki oraz oskrobanego selera i pietruszkę. Wszystkie składniki umieszczone w garnku zalać wodą (około 1 – 1,5 litra wody) oraz dodać do garnka liście laurowe, ziele angielskie oraz posiekaną natkę pietruszki. Zawartość garnka nastawić na gotowanie, gotować wszystko około 1,5 godziny na małym płomieniu. W tym czasie jak rosołek się gotuje obrać ziemniaki i pokroić je w niezbyt małą kostkę. Pokrojone ziemniaki nastawić na gotowanie w niedużym garnuszku w lekko osolonej wodzie. Gdy wywar, rosołek z mięsa i warzyw będzie już gotowy odcedzić go, wybrać z niego marchewki i niezbyt drobno je pokroić. Pokrojone marchewki dodać ponownie do odcedzonego rosołku, wywaru. Ugotowane, pokrojone ziemniaki odcedzić i dodać je do wywaru z dodatkiem marchewki. Umyte papryki pozbawić nasion i pokroić je niezbyt grubo, zaś cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojone papryki i cebulę obsypując warzywa podczas podsmażania sporą dawką słodkiej mielonej papryki i szczyptą ostrej papryki. Podsmażone warzywa dodać do wywaru z dodatkiem ugotowanej marchewki i ziemniaków i nastawić garnek ponownie na gotowanie na niedużym ogniu. Gdy zupa się już nieco podgrzeje odlać jej nieco do kubka i wymieszać ją ze śmietaną. Mieszankę odlanej zupy i śmietany przelać do garnka i dokładnie wymieszać ją w zupie. Na koniec doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz obsypać ją sporą dawką koperku (ja dodałam suszony, ale można użyć świeżego).