Pozioma

Pozioma

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Włoska zupa ziemniaczana z pesto.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, sycąca, pachnąca Włochami zupa ziemniaczana z zielonym pesto.

Włoska zupa ziemniaczana z pesto.

Składniki:

Włoska zupa ziemniaczana z pesto.

 

  • 3 duże plastry wędzonego boczku
  • 4 duże ziemniaki rozgotowane
  • średnia cebula
  • pół pora
  • 600ml mleka
  • 600ml bulionu drobiowego ( może byc z kostki)
  • łyżka masła
  • makaron muszelki
  • natka pietruszki
  • mały słoiczek zielonego pesto
  • sól pieprz
  • parmezan lub ser żółty do posypania

 

Sposób przygotowania:

Włoska zupa ziemniaczana z pesto.
Kroimy boczek w kostkę i podsmażamy w garnku przez okolo 2 minuty dododajemy sporą łyżkę masła. Dorzucamy rozgniecione ziemniaki, pokrojoną cebulkę oraz pora.Stale mieszamy aby ziemniaki nie przywarły do dna garnka. Po 10 minutach dolewamy mleko i bulion. Gotujemy 10 minut. Dodajemy makaron okolo szklanki i gotujemy aż makaron zmięknie. Na koniec dodajemy dwie duże łyżki zielonego pesto ( mozna znalesc w większosci sklepów) i drobno posiekaną natkę pietruszki.Podajemy posypane serem z dodatkiem czosnkowych grzanek. Jesli zupa bedzie za gęsta można dolać troche mleka. Smacznego!!