Sposób przygotowania:
Zupa pasterska
Do przesianej mąki dodać jajko, 2 łyżki wody oraz szczyptę soli i zagnieść. Wyrobić twarde ciasto i palcami zwijać małe zacierki. Oprószyć mąką i odstawić do przeschnięcia.Ziemniaki i seler obrać, pokroić w kostkę. Boczek również pokroić w kostkę, a cebule obrać i posiekać. Boczek oraz cebulę zrumienić na maśle. Wrzucić ziemniaki oraz seler i dusić 10 minut. Zdjąć z ognia, wsypać mielona paprykę i dolać 2,5 litra wody. Dodać paprykę oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną w kostkę oraz obrany ze skórki i pokrojony pomidor i zacierki. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Gotować 10 minut, aż zacierki będą miękkie. przed podaniem posypać posiekaną natką.