gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1328]

Zupa pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowaną zupę pieczarkową podaję na obiad jako pierwsze danie. Polecam - jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.

Zupa pieczarkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowa

 

  • 1 porcja rosołowa
  • 2 litry wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 gram pieczarek
  • 3 marchewki
  • 1 mały por
  • 1 kostka rosołowa
  • przyprawa un. Kucharek
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml mleka
  • gałązka lubczyku

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa
Porcję rosołową przekładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 2 litry) i gotujemy z dodatkiem soli.

Marchewki obieramy i kroimy w plasterki, por płuczemy i kroimy również w plastry.

Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki i kroimy w plastry.

Do gotującego się wywaru wrzucamy warzywa, a następnie pokrojone grzyby. Dodajemy kostkę rosołową i przyprawę uniwersalną do smaku.

Gotujemy, aż składniki zupy będą miękkie. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną z mlekiem.

Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę.  
Zupa pieczarkowa
Pieczarki obieramy, a następnie kroimy w plastry.
Zupa pieczarkowa
Opłukane marchewki i por kroimy w plasterki.
Zupa pieczarkowa
Do wywaru wsypujemy pokrojone warzywa i grzyby.
Zupa pieczarkowa
Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną w mleku.