eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa pieczarkowa Eli z zasmażką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zupa pieczarkowa z ziemniakami. Do zupy pieczarkowej dodałam zasmażkę z masła i mąki pszennej. Zasmażka podkręciła smak zupy.

Zupa pieczarkowa Eli z zasmażką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowa Eli z zasmażką

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa Eli z zasmażką
Porcję rosołową umyć,włożyć do garnka i zalać wodą. Całość posolić i zagotować. Marchewki,pietruszkę i seler obrać ze skórki,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plasterki. Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Na dużej i wysokiej patelni roztopić trzy łyżki masła,dodać pieczarki i cebulę. Całość oprószyć solą,pieprzem i usmażyć na rumiano. Ziemniaki obrać ze skórek,umyć i pokroić w kostkę. Ugotowaną porcję rosołową wyjąć z wywaru i ostudzić. Do wywaru dodać przesmażone z cebulką pieczarki,pokrojone ziemniaki i potarte jarzyny. Całość gotować do miękkości składników zupy. Obrać mięso z porcji rosołowej,pokroić i dodać do zupy. Na patelni roztopić dwie łyżki masła,dodać mąkę pszenną i zasmażyć. Uważać żeby zasmażka się zarumieniła. Zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Śmietanę wlać do garnka,dodać gorącej zupy i wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy,wymieszać i zagotować. Zupę przyprawić maggi do smaku. Rozlać zupę do talerzy i udekorować listkami natki pietruszki. Smacznego! 
Zupa pieczarkowa Eli z zasmażką
Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plasterki.
Zupa pieczarkowa Eli z zasmażką
Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.
Zupa pieczarkowa Eli z zasmażką
Marchewki,pietruszkę i seler obrać ze skórki,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Zupa pieczarkowa Eli z zasmażką
Ziemniaki obrać ze skórek,umyć i pokroić w kostkę.