mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja ulubiona pieczarkowa. Zajada się nią także Mój Chłopak, który nie przepada za zupami:)

Zupa pieczarkowa

Składniki:

Zupa pieczarkowa

 

  • 40-50 dag duszonych pieczarek
  • 1 kostka rosołowa - u mnie drobiowa Winiary
  • 1,5 l (6szkl.) wody
  • 1 mała cebulka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżeczki zwykłej mąki + 1/4 szkl. zimnej wody
  • ew. troszkę Vegety, Magii
  • pieprz
  • dowolny ugotowany makaron

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, umieszczamy w garnku, solimy i pieprzymy. Gotujemy na małym ogniu. Gdy już odparują z wody, doprawiamy do smaku Vegetą oraz kilkoma chlupkami Magii. Tak przygotowane pieczarki można po ostudzeniu, długo przechowywać w lodówce, a także zmrozić i użyć kiedy będą nam potrzebne. We wrzącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową. Dodać pieczarki wcześniej uduszone i przyprawione odpowiednio. Do całości włożyć obraną cebulkę przekrojoną na pół (nie drobniej, bo gdy nada już aromaciku zupie, wyjmiemy ją). Gotować ok.20-25 min. na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania zagęścić mąką wymieszaną z 1/4 szkl. zimnej wody. Zabielić śmietaną. Doprawić jeszcze ew. do smaku. Podawać z drobnym makaronem np. nitki, wstążki, świderki czy muszelki.