VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Zupa pieczarkowa z kurczakiem i serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepsza pieczarkowa jaka jadłam! Aromatyczna, gęsta i z ciągnącym serem w środku. Polecam na jesienne rozgrzanie!

Zupa pieczarkowa z kurczakiem i serem

Składniki:

Zupa pieczarkowa z kurczakiem i serem

 

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g fileta z piersi kurczaka
  • Przyprawa do mięsa
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • Kawałek korzenia selera
  • 250 g pieczarek
  • 1,5 litra bulionu wołowego
  • 100 g kremowego serka topionego Gouda
  • 100 g żółtego sera
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeży koperek do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z kurczakiem i serem
Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, odstawiamy na kilka minut. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki siekamy bardzo drobno. Kilka możemy pokroić w plastry.

Marchew, seler i pietruszkę obieramy. Kroimy w cienkie paseczki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy. Wsypujemy pokrojone pieczarki i resztę warzyw. Mieszamy i przesmażamy kilka minut.

Całość zalewamy wołowym bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut. Dodajemy starty żółty ser oraz małe kawałki topionego serka. Gotujemy do momentu rozpuszczenia serów.

Podajemy z kawałkami pieczarek ułożonych na wierzchu oraz świeżym koperkiem.