Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami
1. Pieczarki i marchewki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie pieczarki kroimy w plasterki, a marchewki w słupki.
2. W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy pieczarki i marchewki, chwilę przesmażamy, następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości. Gdy składniki będą miękkie trochę zupy wlewamy do śmietany, mieszamy i wlewamy do zupy, zagotowujemy.
3. Jajka wbijamy do kubka, lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól i stopniowo wsypujemy mąkę, mieszamy, aż ciasto będzie dość gęste.
4. Do gotującej się zupy wlewamy ciasto na kluseczki, gotujemy kilka chwil. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta możemy dolać gorącej wody. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz dodajemy koperek posiekany. Podajemy.
2. W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy pieczarki i marchewki, chwilę przesmażamy, następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości. Gdy składniki będą miękkie trochę zupy wlewamy do śmietany, mieszamy i wlewamy do zupy, zagotowujemy.
3. Jajka wbijamy do kubka, lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól i stopniowo wsypujemy mąkę, mieszamy, aż ciasto będzie dość gęste.
4. Do gotującej się zupy wlewamy ciasto na kluseczki, gotujemy kilka chwil. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta możemy dolać gorącej wody. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz dodajemy koperek posiekany. Podajemy.