Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowa z grzankami serowymi
Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plastry.
Cebulę obrać, posiekać.
W rondlu rozgrzać 3 dag masła, zeszklić cebulę, wrzucić pieczarki. Dusić na małym ogniu tak długo, aż puszczą sok.
Następnie wsypać mąkę, wlać bulion, wymieszać i gotować 8 minut.
Pod koniec gotowania dodać śmietanę, delikatnie zamieszać. Przyprawić do smaku solą,pieprzem, gałką muszkatałową i sokiem cytrynowym.
Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na pozostałym maśle.
Grzanki wymieszać z parmezanem.
Zupę posypać natką pietruszki, podawać z grzankami.
Cebulę obrać, posiekać.
W rondlu rozgrzać 3 dag masła, zeszklić cebulę, wrzucić pieczarki. Dusić na małym ogniu tak długo, aż puszczą sok.
Następnie wsypać mąkę, wlać bulion, wymieszać i gotować 8 minut.
Pod koniec gotowania dodać śmietanę, delikatnie zamieszać. Przyprawić do smaku solą,pieprzem, gałką muszkatałową i sokiem cytrynowym.
Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na pozostałym maśle.
Grzanki wymieszać z parmezanem.
Zupę posypać natką pietruszki, podawać z grzankami.