iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Zupa pieczarkowa z kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię gotować zupy, ponieważ zawsze smakują mojej rodzinie i są pomysłem na szybki obiad. Pieczarkowa jest jedną z naszych ulubionych, a z kiełkami to jej wiosenna wersja.

Zupa pieczarkowa z kiełkami

Składniki:

Zupa pieczarkowa z kiełkami

 

  • 30 dag pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 szklanka śmietany 12 %,
  • 1 puszka groszku,
  • grzanki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 udko z kurczaka,
  • 4 łyżki ulubionych kiełków,
  • 1 cebula.

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z kiełkami
Pieczarki kroimy w plastry i przesmażamy z posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy udko, listki, solimy, pieprzymy, gotujemy 20 minut, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, i gotujemy 20 minut, zaprawiamy śmietaną, wrzucamy groszek, wykładamy na miseczki i dekorujemy grzankami oraz kiełkami.