izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Zupa pieczarkowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pyszna, aromatyczna zupa pieczarkowa.

Zupa pieczarkowa z makaronem

Składniki:

Zupa pieczarkowa z makaronem

 

  • ok. 1 kg pieczarek
  • 1 szt. marchewka
  • 1 szt. pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 200 ml słodkiej śmietany w kartoniku 12 %
  • 3 łyżki mąki do zagęszczenia
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • przyprawa Kucharek
  • natka pietruszki
  • garść makaronu nitki

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z makaronem
Pieczarki oczyść, obierz ze skóry, umyj, pokrój na kawałki. Marchewkę umyj, obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Do garnka włóż pokrojone pieczarki, marchewkę, pietruszkę , seler, por. Zalej to wodą. Gotuj do miękkości pieczarek. Z ugotowanego wywaru wyjmij seler, pietruszkę, por. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i odrobiną wody, dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Następnie wlej do wrzącego wywaru i dokładnie wymieszaj. Potem wrzuć do zupy garść makaronu i gotuj go do miękkości. Na koniec przypraw zupę solą, przyprawą Kucharek i czarnym pieprzem. Posyp gotową zupę natką pietruszki.