Zupa pikantno-kwaśna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonała rozgrzewająca, pikantna i sycąca zupa rodem z chińskiej kuchni. Prosta do przyrządzenia, zastąpi dwudaniowy obiad.

Zupa pikantno-kwaśna

Składniki:

Zupa pikantno-kwaśna

 

  • 1,5 litra bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) lub wody
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 6 sporych pieczarek
  • 1/2 szklanki pędów bambusa
  • 1 duża marchewka
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki octu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 roztrzepane jajka
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Zupa pikantno-kwaśna
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni do zeszklenia. Pierś kroimy w małe paseczki, to samo robimy z pieczarkami i marchewką. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy kurczaka i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Jeśli wolicie możecie zdjąć szumowiny, ja je zostawiam, bo to przecież nic innego jak ścięte białko. Do mięsa dodajemy pieczarki i cebulę. Gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, przyprawy i make ziemniaczaną. Gdy mięso się ugotuje do zupy dodajemy marchewkę i bambus. Chwilę gotujemy (marchewka powinna zostać twardawa i chrupiąca) i wlewamy mąkę wymieszaną z sosem sojowym, cały czas mieszając, aby nie powstały nam kluchy. Zupę kosztujemy i ewentualnie doprawiamy. Następnie przez widelec i cały czas mieszając zupę wylewamy roztrzepane jajko. Odstawiamy na chwile, żeby jajko się ścięło. Mieszamy i od razu podajemy.