choineczka04

choineczka04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Zupa pikntno- kwaśna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rewelacyjny przepis na zupę kwaśno- pikantną, niech Chiny zagoszczą w Twojej kuchni

Zupa pikntno- kwaśna

Składniki:

Zupa pikntno- kwaśna

 

  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek octu (6%)
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 jajko
  • 4 pieczarki
  • 1/4 piersi kurczaka
  • 1 i 1/2 łyżeczki smalcu
  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 4 szklanki wywaru mięsnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki oleju sezamowego

 

Sposób przygotowania:

Zupa pikntno- kwaśna
W miseczce wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną, sosem sojowym, octem i pieprzem, odstaw. Pieczarki obierz i umyj. Grzyby i kurczaka pokroić w słupki grubości zapałki.Na dużej patelni rozgrzać smalec, włożyć cebulę, smażyć przez min, wlać wywar, dodać pieczarki i mięso z kurczaka, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 15 min. Mieszając wlewać do zupy mąkę połączoną z innymi składnikami, podgrzewać do zgęstnienia, ciągle mieszać. Rozbić jajko. Mieszać zupę aż będzie wirowała, powoli wlewać mocno roztrzepane jajko. Przyprawić olejem sezamowym i solą, odstawić. Raz jeszcze zamieszać zupę by jajko połączyło się z płynem, wlać do wazy.