przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna pomidorowa z prawdziwych pomidorów

Zupa pomidorowa

Składniki:

Zupa pomidorowa

 

  • 1/2 kg pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 łyżki ryżu,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • 1 litr wody,
  • sól do smaku,
  • listek laurowy

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa
Obieramy cebulę, po czym ja kroimy w kosteczkę. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do garnka pomidory i cebulę, dolewamy niewielka ilość wody. Dodajemy czosnek, liść laurowy i tymianek. Dusimy około 30 minut. W następnej kolejności przecieramy wszystko przez sito lub miksujemy. Dolewamy resztę wody (gorącej) , a następnie mąkę wymieszaną w zimnym mleku. Mieszamy . Ryż wsypujemy go do zupy i gotujemy jeszcze około 20 minut.Doprawiamy papryką słodka i ostrą, solimy do smaku, dodajemy sok z cytryny. Podajemy zupę posypaną natką pietruszki oraz odrobiną śmietany. Raczej słodkiej, gdyż kwaśna może się zważyć, tak jak mi na fotografii

Tagi:

ryż pomidory