monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Zupa pomidorowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i szybka zupa pomidorowa z makaronem.

Zupa pomidorowa. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowa.

 

  • 2 l. wody
  • 2 podudzia z kurcząt
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • vegeta
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • ½ kostki rosołowej wołowej
  • przecier pomidorowy (3-4 łyżki)
  • śmietana 18%
  • mąka
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa.
Do garnka wlewamy 2 l. wody. Podudzia myjemy, usuwamy namiar skóry i wrzucamy do wody. Dodajemy do wody liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę vegety oraz warzywa: marchewkę i pietruszkę (przekrojone na mniejsze części) oraz jedną łodygę selera naciowy. Gotujemy wszystko przez ok. 20-25 min. Po tym czasie dodajemy jedną kostkę rosołową drobiową oraz pół kostki rosołowej wołowej, gotujemy wszystko 5 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy. Do szklanki wlewamy 50 ml ciepłej wody, 3-4 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki, mieszamy wszystko mątewką, aby powstała jednolita konsystencja. Zabielamy zupę rozmieszaną w szklance śmietana z wodą i mąką, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. W osobnym garnku, w posolonej wodzie, gotujemy makaron, np. świderki. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy na durszlaku i wykładamy na talerz. Zalewamy makaron zupą.
Zupa pomidorowa.
Do przygotowania zupy potrzebujemy m.in. podudzia z kurczaka, marchewkę, pietruszkę, selera.
Zupa pomidorowa.
Do gotującego się wywaru dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, vegetę.
Zupa pomidorowa.
Zupę zabielamy rozmieszaną w szklance śmietaną z wodą oraz mąką.
Zupa pomidorowa.
Makaron, np. świderki gotujemy w osobnym garnku w posolonej wodzie i odcedzamy na durszlaku.

Tagi:

pomidory