Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa.
Do garnka wlewamy 2 l. wody. Podudzia myjemy, usuwamy namiar skóry i wrzucamy do wody. Dodajemy do wody liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę vegety oraz warzywa: marchewkę i pietruszkę (przekrojone na mniejsze części) oraz jedną łodygę selera naciowy. Gotujemy wszystko przez ok. 20-25 min. Po tym czasie dodajemy jedną kostkę rosołową drobiową oraz pół kostki rosołowej wołowej, gotujemy wszystko 5 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy. Do szklanki wlewamy 50 ml ciepłej wody, 3-4 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki, mieszamy wszystko mątewką, aby powstała jednolita konsystencja. Zabielamy zupę rozmieszaną w szklance śmietana z wodą i mąką, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. W osobnym garnku, w posolonej wodzie, gotujemy makaron, np. świderki. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy na durszlaku i wykładamy na talerz. Zalewamy makaron zupą.