Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa z pulpetamiETAP 1:
Do garnka wlewamy 3 litry wody, wrzucamy listki, majeranek, natkę i koper. Solimy do smaku i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy żeberko, cebulę opiekamy na palniku i dodajemy do wywaru. Wrzucamy też suszone grzyby. Gotujemy 30 minut.
Suszone grzyby wyjmujemy łyżką cedzakową i kroimy w paski. Wyjmujemy przyprawy z wywaru i mięso, grzyby wrzucamy do garnka. Dodajemy prawdziwki jeśli małe to w całości, jeśli duży to kroimy na kawałki. Wrzucamy też kurki. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce, dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko 20 minut. Zaprawiamy śmietaną, pieprzymy do smaku.
Kalafior gotujemy na miękko, blendujemy, wrzucamy do niego koper, dodajemy mąkę. Formujemy pulpeciki obtaczając w mące w razie potrzeby. Gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Zupę podajemy z pulpecikami.
SylaUla