iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 677]

Zupa grzybowa z pulpetami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lubię gotować zupę grzybową na różne sposoby, aby nigdy nie znudziła się mojej rodzinie. Dodaję różne dodatki aby uzyskać inny smak.

Zupa grzybowa z pulpetami

Składniki:

Zupa grzybowa z pulpetami

 

  • 5 średnich suszonych grzybów,
  • 10 kurek,
  • 5 małych prawdziwków (może być jeden duży),
  • 5 średnich ziemniaków,
  • 3 średnie marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 gałązki świeżego majeranku,
  • pęczek kopru,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 żeberko wieprzowe,
  • kilka różyczek kalafiora,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki posiekanego kopru.

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z pulpetami

ETAP 1:

Do garnka wlewamy 3 litry wody, wrzucamy listki, majeranek, natkę i koper. Solimy do smaku i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy żeberko, cebulę opiekamy na palniku i dodajemy do wywaru. Wrzucamy też suszone grzyby. Gotujemy 30 minut.

Suszone grzyby wyjmujemy łyżką cedzakową i kroimy w paski. Wyjmujemy przyprawy z wywaru i mięso, grzyby wrzucamy do garnka. Dodajemy prawdziwki jeśli małe to w całości, jeśli duży to kroimy na kawałki. Wrzucamy też kurki. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce, dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko 20 minut. Zaprawiamy śmietaną, pieprzymy do smaku.

Kalafior gotujemy na miękko, blendujemy, wrzucamy do niego koper, dodajemy mąkę. Formujemy pulpeciki obtaczając w mące w razie potrzeby. Gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Zupę podajemy z pulpecikami.