Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Zupa pomidorowa z serem feta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pomidorówka trochę w innym wydaniu ale warta zrobienia.

Zupa pomidorowa z serem feta

Składniki:

Zupa pomidorowa z serem feta

 

  • 1/4kurczaka,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • 1/2kg.pomidorów,
  • 15dag.drobnego makaronu,
  • 30dag.sera feta,
  • 1szkl.mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1łyżka mąki,
  • ziele angielskie,
  • cukier,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z serem feta
Kurczaka podzielić na kawałki i razem z włoszczyzną,cebulą naszpikowaną goździkami i listkami laurowymi zalać 1i1/2litra wody i gotować pod przykryciem ok.1godz.Następnie wywar przecedzić.Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i zmiksować z czosnkiem i koncentratem pomidorowym,połączyć mieszając z gotującym się wywarem.Makaron ugotować na półmiękko.Połowę sera feta rozetrzeć z wlewanym stopniowo mlekiem,połączyć z mąką,dodać parę łyżek zupy i wlać do reszty zupy,mieszając zagotować,przyprawić szczyptą cukru,solą i pieprzem.Do zupy dodać makaron,przed podaniem posypać resztą fety.