Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zupa pomidorowa z waflami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa z ryżem w chrupiącej postaci.

Zupa pomidorowa z waflami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pomidorowa z waflami.

 

  • 4 pomidory
  • marchewka
  • cebula
  • gałązka lubczyku
  • gałązka selera
  • natka pietruszki
  • śmietana do zupy
  • 200 g żeberek wieprzowych
  • 2 l wody
  • wafle ryżowe
  • sól pieprz do smaku
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z waflami.
Mięso płuczemy, warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Wszystko zalewamy zimną wodą i gotujemy, co jakiś czas zbierając szumowiny. Pod koniec doprawiamy sola i pieprzem. Pomidory kroimy w kostkę i w innym naczyniu gotujemy około 20 minut. Gdy mięso i warzywa są miękkie, przecieramy przez gęste sito pomidory i dodajemy do zupy. Jeśli ktoś lubi bardziej intensywny kolor zupy, można dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy chwilę ostatecznie doprawiamy do smaku. Wafle kroimy w kostkę. Zupę na talerzach zabielamy śmietaną, dodajemy kostkę z wafli, posypujemy natką pietruszki.
Zupa pomidorowa z waflami.
Zupa ze świeżych pomidorów ma niepowtarzalny smak i aromat.
Zupa pomidorowa z waflami.
Pomidory drobno kroimy i gotujemy chwilę aby się rozpadły.
Zupa pomidorowa z waflami.
Ugotowane pomidory przecieramy przez gęste sito, aby zupa nie miała skórek i ziarenek.

Tagi:

zupa pomidory