Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa pomidorowa z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie lubię tradycyjnej pomidorówki, ale moja rodzina lubi, więc ugotowałam taką wersję, żeby mnie również smakowała.

Zupa pomidorowa z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowa z ziemniakami

 

  • 50 dkg kości od schabu
  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 50 g selera korzeniowego
  • 10 dkg pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • 40 dkg ziemniaków
  • 800 g pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna -wg uznania
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z ziemniakami
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny. Gotować ok. 20 minut. Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do tego przygotowane warzywa. Smażyć razem ok. 5 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Do podsmażonych warzyw dodać pomidory razem z zalewą (jeżeli pomidory są w całości, to je najpierw pokroić) i koncentrat pomidorowy. Wymieszać, smażyć dalej przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa z pomidorami dodać do wywaru. Dodać też ziemniaki, posiekaną bazylię, trochę soli i pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa pomidorowa z ziemniakami
Obrane i starte marchewki i seler i pokrojony por.
Zupa pomidorowa z ziemniakami
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Zupa pomidorowa z ziemniakami
Obrane umyte i pokrojone w niezbyt dużą kostkę ziemniaki.
Zupa pomidorowa z ziemniakami
Pomidory dodane razem z zalewą do podsmażonych warzyw.