Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z ziemniakami
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny. Gotować ok. 20 minut. Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do tego przygotowane warzywa. Smażyć razem ok. 5 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Do podsmażonych warzyw dodać pomidory razem z zalewą (jeżeli pomidory są w całości, to je najpierw pokroić) i koncentrat pomidorowy. Wymieszać, smażyć dalej przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa z pomidorami dodać do wywaru. Dodać też ziemniaki, posiekaną bazylię, trochę soli i pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.