tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Zupa Porto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zupa porto najlepiej smakuje z ryżem

Zupa Porto

Składniki:

Zupa Porto

 

  • 35 dkg pomidorów
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 3dkg słoniny
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 3 szklanki wywaru mięsnego
  • ząbek czosnku
  • mały listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Zupa Porto
Słoninę pokroić w kostkę, marchew, cebulę i pietruszkę, drobno pokroić, w dużym rondlu podsmażyć w tłuszczu do koloru lekko złotego. Pomidory pokroić, usunąć pestki, włożyć do rondla z zasmażką i podgrzewać na małym ogniu, aż pomidory zamienią się w masę. Wtedy dodać opłukany ryż, zgnieciony czosnek, cukier i 3 szklanki wywaru mięsnego, zagotować, przykryć i gotować powoli około 30 minut, aż ryż się rozgotuje. Całą zawartość rondla przetrzeć przez sito do czystego rondla, dodać resztę wywaru i mieszając zagotować, potem podgrzewać na bardzo małym ogniu około 20 minut, zbierając łyżką cedzakową szumowiny. Oddzielnie można ugotować na sypko 2 łyżki ryżu i domieszać do zupy

Tagi:

ryż