Sposób przygotowania:
Zupa Porto
Słoninę pokroić w kostkę, marchew, cebulę i pietruszkę, drobno pokroić, w dużym rondlu podsmażyć w tłuszczu do koloru lekko złotego. Pomidory pokroić, usunąć pestki, włożyć do rondla z zasmażką i podgrzewać na małym ogniu, aż pomidory zamienią się w masę. Wtedy dodać opłukany ryż, zgnieciony czosnek, cukier i 3 szklanki wywaru mięsnego, zagotować, przykryć i gotować powoli około 30 minut, aż ryż się rozgotuje. Całą zawartość rondla przetrzeć przez sito do czystego rondla, dodać resztę wywaru i mieszając zagotować, potem podgrzewać na bardzo małym ogniu około 20 minut, zbierając łyżką cedzakową szumowiny. Oddzielnie można ugotować na sypko 2 łyżki ryżu i domieszać do zupy